Komenského 7, příspěvková organizace

2022 – 2023

MINI ZOO Ostrov nad Ohří

8.6. 2023

třída Berušek a Medvídků

 

Ve čtvrtek 8.6.2023 jsme za krásného počasí vyrazili  s dětmi na výlet do minizoo v Ostrově. Autobus nás vyzvedl na zastávce Slavie a dovezl nás až k areálu ekocentra.

Velmi milá chovatelka Markétka, která se stará o zvířata, nás provedla vnitřními prostory, kde bylo k vidění mnoho druhů živočichů.  Vyprávěla dětem o tom, jak zvířata žijí, co jedí a jak se o ně pečuje. Ochotně odpovídala na všechny otázky a děti získaly spoustu nových znalostí o životě zvířat.  V místnosti jménem Myšárna, si děti prohlédly různé hlodavce, které si v kroužku posílaly a mohly si je pochovat.  Poté jsme se vydali na prohlídku ještěrů a plazů. Děti měly možnost pohladit si  leguána, želvu a hada. Největší odvážlivci si nechali hada položit na krk. Ve venkovních kotcích jsme pozorovali lišku, výra, z klece na nás pokřikovali papoušci. Děti měly velkou radost, když mohly nakrmit ovečky a kozy.  Návštěva ekocentra se vydařila. Bylo to tam moc pěkné. Děti byly nadšené.

Nyní se už moc všichni těšíme na další prázdninové dobrodružství!

foto dětí v zoo
foto dětí v zoo

VÝLET KE DNI DĚTÍ – STATEK BERNARD

ŽABIČKY+KUŘÁTKA

 

Ke Dni dětí jsme pro děti vybrali zábavné aktivity na statku Bernard v Královském Poříčí. Počasí nám vyšlo, jak na objednávku a tak jsme s radostí a očekáváním vyrazili ze školky brzy, hned po svačince. Objednaný autobus hrazený Karlovarským krajem, přijel na čas, sympatický řidič nás dopravil bezpečnou jízdou na místo určení. Rozlehlý statek s uzavřeným nádvořím nás a děti uchvátil. V dopoledním čase jsme ho měli téměř pro sebe! Rozdělili jsme se na dvě skupiny po třídách a obdivovali zdejší květenu a zvířata. Malé Žabky si i pohrály v dostatečně vybavené herničce Kostičce. Kuřátka si zase vyrazila staré mince na památku. Po celou dobu se nám věnoval příjemný personál statku.

Opravdu nám zde bylo milo a návštěvu doporučujeme i Vám, jako tip na rodinný výlet!

Bernard

Bernard

bernard

bernard

 

VÝLET KE DNI DĚTÍ - BOTANICKÁ ZAHRADA BĚČOV

 

MEDVÍDCI+BERUŠKY

 

Ve čtvrtek, na svátek dětí, jsme se s dětmi vydali autobusem do bečovské botanické zahrady.

Aktivity v ekocentru jsou zaměřeny nejen na environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu, ale i na zábavu a prožitek v atraktivním přírodním prostředí.

Pro děti byl lektory připraven zábavný program ,,ZVÍŘECÍM DETEKTIVEM V BOTANCE“, při němž se snažily vypátrat podle indícíí dané zvíře. Vše cestou zakreslovaly do mapy, kterou jsme si vystavili v MŠ.

Cestou zpět jsme si prohlédli rostliny a zákoutí krásné zahrady a nechyběl ani zpěv doprovázený hrou na ukulele.

 

Tímto děkujeme Karlovarskému kraji, který zafinancoval autobusovou přepravu na tuto prima vzdělávací akci.

děti na výletě

děti na výletě

CO NÁM DÁVÁ ŠKOLNÍ  ZAHRÁDKA?

 

Protože už se ve třídě Žabiček už moc těšíme po chladném jaru na teplé léto, rozhodli jsme se, že ho zkusíme přivolat trochu dířv. Celý týden jsme si povídali o tom, co dobrého můžeme v létě sesbírat na zahrádce, v lese nebo na louce. A abychom neskončili jen u toho povídání tak si děti „upekly“ jahodový dortík s tvahorem a piškotem.

A povedla se nám kulinářská mňamka!

 

výroba dezertu

výroba dezertu

MÁME NOVÉ PÍSKOVIŠTĚ!

V červnu, po všech stavebních a zahradních úpravách, jsme mohli vstoupit na nově vybudované velké pískoviště, které se nachází v horní části školní zahrady a nabízí nám v letních slunných dnech ideální stinné místo. Hned vedle pískoviště máme také nový venkovní domek, ve kterém si děti mohou odpočinout, nebo něco dobrého uvařit z přírodních materiálů. Kuřátka se tady opravdu vydováděla… Stavěli jsme různé pískové hrady a zámky, vyráběli jsme bábovičky a dokonce i kopečkovou zmrzlinu, v neposlední řadě si děti vzpomněly i na mravence a postavily jim krásné mraveniště.

I celé nadcházející dopoledne si pískoviště náramně užíváme a těšíme se z něj!

P.S. Přijďte k nám na kopečkovou…!

 

Pískoviště

Pískoviště

Výlet na Dianu

Dne 24.5.2023 jsme pěšky vyrazili na rozhlednu Dianu. Během cesty jsme si řekli, jak se jmenují ulice, kterými jsme šli a v Ondřejské ulici jsme si ukázali kapličku sv. Ondřeje. Naproti kapličce se tyčil hotel Imperial, který dětem připomíná zámek. Kolem řeky Teplé jsme došli k dřevěné kolonádě a tam jsme si zopakovali legendu o založení Karlových Varů. Za hotelem Pupp jsme se vydali lanovkou až k Dianě. Děti nadšeně vyhlížely z oken do kraje. Nahoře děti překvapila mohutnost Diany a pak nás přišel pozdravit nádherný bílý páv, který se nám ukazoval v celé své kráse. U restaurace jsme si dali svačinky, pak se podívali na miniponíky, miniprasátka a kozy a vyzkoušeli prolézačky. Cestou zpět jsme navštívili vřídlo, které děti sledovaly s údivem. Výlet se moc vydařil.

foto dětí na výletě

foto dětí na výletě

DEN RODIN S MAMINKAMI

15.5.2023 tř. Kuřátka

Sváteční májové odpoledne jsme oslavily s maminkami a dětmi výrobou jarního věnečku. Věnec proto, že kruh je také symbolem nekonečna, nemá konec - zrovna tak, jako láska mateřská (rodičovská).

Maminky s dětmi se nenechaly zahanbit a úkolu se zhostily bravurně! Pod jejich rukama vznikla originální díla. Každý věnec byl jedinečný a nádherný. Příjemně společně strávený čas rychle utekl. Jsme rády, že jsme se sešly s maminkami v hojném počtu a o akci byl zájem. Vzorový věnec (mustr) jsme (jako vzpomínku) pověsily na hlavní vchodové dveře do mateřské školy.

Jarní dny plné barev Vám přejí třídní učitelky.

foto Den rodin

foto Den rodin

ŘEMESLNÝ DEN S PŘEDŠKOLÁČKY

Dne 10.5. 23 jsme se po svačince vydali procházkou na nedalekou SOŠ stavební, kde pro nás mistři spolu s učni připravili zážitkové dopoledne plné zábavy, hraní a poznávání. Při příchodu jsme se rozdělili na tři skupiny a tak každá skupina měla dostatek prostoru na všechny připravené aktivity. Děti se podívaly do prostor školy - kde mohly shlédnout práci studentů přímo v jejich vyučovací hodině - elektrikáře, zedníky, vodoinstalatéry nebo třeba truhláře. U truhlářů si každý vyrobil svůj vlastní dřevěný vláček a to úplně sám. Děti si vyzkoušely řezání dřeva, zatloukání kladívkem i vrtání hřebíků. Byl to velký zážitek! V dílně u zedníků si děti prohlédly opravdové cihly a stavby a samy si zkusily takový dům postavit z papírových cihliček. Zjistily, že to není vůbec tak jednoduché a aby jim dům nespadl tak musí cihličky pěkně vázat.

Celé dopoledne se nám všem moc líbilo. Děti se učily prožitkem a z celého dopoledne si odnesly plno zážitků. Děkujeme všem ze SOŠ stavební za příjemně strávené dopoledne a pestrý program.

foto dětí staví
foto dětí s nářadím

Medvídci v knihovně I.P.Pavlova

Dne 9.5.2023 poprvé třída Medvídků navštívila Městskou knihovnu v ulici I.P. Pavlova. Uvítala nás moc milá paní knihovnice Alenka. Naše téma byl svátek matek. Paní knihovnice kladla dětem otázky a děti na ně někdy vtipně, ale upřímně odpovídaly. Například : čím udělá tatínek mamince radost – odpovědi: ,,penízkami,

kytičkou, vstupenkami do divadla, do kina, na koncert…“

Děti měly popsat, jak vypadá jejich maminka, jestli má dlouhé vlasy, jaké má oči, jestli nosí nějaké šperky, sukně, boty na podpatku.

Nebo jak se maminka vlastně jmenuje? Dvě děti si nemohly vzpomenout. Na to navazovala další otázka: Jak tatínek volá na maminku? Odpovědi: ,,naše mami, zlato, lásko, ofinko.“

Pak nám paní knihovnice zarecitovala krásnou básničku a po té jsme se pustili do výroby srdíčkového přáníčka pro maminky. Po dokončení přáníček si děti mohly jít prohlédnout plno zajímavých knih. V knihovně bylo příjemné klima, ale čas byl neúprosný a tak jsme se vydali zpět do naší školky.

foto dětí v knihovně

ČARODĚJNICKÝ SLET NA KOPEČKU

V pátek 28.4.2023 měli v naší mateřské škole schůzi čarodějové a čarodějky. Celé dopoledne – v rámci své porady, soutěžili, tančili, cvičili, čarovali a stavěli májku. Ano, takto netradičně vypadá porada čarodějů!

Tip: můžete se přesvědčit na vlastní oči! Do sekce videa, bude přidán video příspěvek…

Čarodejnice foto

Čarodejnice foto

VÝLET NA FARMU KOZODOJ

Berušky+Medvídci

 V úterý 25.4.2023 jsme se hned ráno, po příchodu do MŠ, vydali na farmu Kozodoj. Autobus nás dovezl do Staré Role a my jsme se potom společně vydali na krásnou procházku (naučnou stezkou) k farmě. Cestou jsme pozorovali přírodu, poslouchali zpěv ptáků a poznávali jarní kytky, které právě rostly.

V klubovně jsme se občerstvili svačinou od nejhodnějších kuchařek z naší školičky a rozdělili se na dvě skupiny.

Každá skupina měla dostatek času na to obejít všechny výběhy se zvířáty. S paní průvodkyní Ivetkou šla třída Medvídků a s panem Lukášem třída Berušek.

Největší radost měly děti u koníků a poníků, za kterými jsme šli přímo do výběhu. Děti mohly vidět jak koníci reagují na různé pokyny, mohly si je pohladit, pomazlit a dozvěděly se třeba to, že dříve tito koníci táhli vyhlídkové kočáry po městě, nebo naopak tažní koně na práci v lese se dřevem. Potom jsme viděli i např. pštrosy, domácí drůbež - slepičky, perličky, krocany, kohouty, králíčky co zrovna baštily pampelišky a hrabaly podzemní chodbičky, nebo třeba divoká prasátka co se tam válela a pochrochtávala si. Dokonce už víme, co se vyrábí z prasečích štětin. Ve výběhu koz, ovcí a lam jsme se ještě chvíli pomazlili, nakrmili je čerstvě natrhanou travičkou a potom už se děti se zvířátky rozloučily a pelášily stezkou zpátky, kde na nás čekal autobus.

Celý výlet jsme si moc užili a už se těšíme, až na farmu půjdou děti s rodiči a budou jim s nadšením vyprávět, co všechno už odtud znají…

KOzodoj foto

KOzodoj foto

SFÉRICKÉ KINO V MŠ

24.4.2023

Sferické kino s promítacím systémem povzbuzuje dítě k absorbování co nejvíce informací. Není to jen "suchá" teorie, děti informace lépe přijímají a zapamatují si je, když jsou jim předkládány formou působivých záběrů, zvukových efektů, dobře zapamatovatelným hlasem a v zajímavém 360° formátu.

sférické kino

sférické kino

ÚKLID LESA PRO SPOKOJENĚJŠÍ PLANETU   

Medvídci                 

S dětmi jsme si povídali o problematice znečištění planety. Zamysleli jsme se nad tím, co tak malé děti mohou udělat, aby na Zemi bylo příjemněji. Hlavním záměrem bylo v dětech vypěstovat povědomí o životním prostředí, jak se chovat v přírodě a všude kolem nás.

Další den se stalo něco překvapivého. Královna Země napsala p.učitelce a dětem dopis s prosbou o pomoc, že je Zem nešťastná, protože je zahlcená nepořádkem a nemá ruce, aby si na Zemi mohla uklidit sama. Poprosila děti, jestli jí pomohou. Děti se tohoto pracovního úkolu zhostily s velkým nadšením…. Po úklidu v lese, na hřišti Ferdy Mravence, splnily přírodní úkoly: postavily domečky pro skřítky a další výtvory z přírodnin dle fantazie dětí.

Do školky jsme se vraceli s dobrým pocitem, že jsme pomohli naší krásné Zemi.

+

ÚKLID  HMYZÍHO HOTELU NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ

Na zahradě v MŠ máme hmyzí domeček a o ten jsme se postarali hned další den po úklidu lesa.

Okolo něj děti shrabaly jehličí, vyměnily staré šišky za nové, odvezly shrabaný materiál kolečkem na kompost, vyměnili jsme cedulky na plotě za nové a zahrádka byla zase krásně upravená!

foto dětí

foto dětí

DEN ZEMĚ U BERUŠEK

 

Ve čtvrtek 20. dubna 2023 jsme si společně s dětmi z Berušek připomněli svátek naší Země. Tento svátek jsme nemohli jít slavit jinam, než na školní zahradu.

Vypravili jsme se na bylinkovou zahrádku. Úkolem dětí bylo poznat a správně pojmenovat bylinky, které bychom chtěli pěstovat (až počasí dovolí) a vysvětlit, na co se bylinky používají – proč je pěstujeme.  Zatím jsme použili bylinky na obrázcích.

S dětmi jsme si povídali nejen o přírodě samotné, ale také o tom, proč je důležité přírodu neničit a vážit si jí. „Naťukli jsme i téma recyklace, k čemu slouží kompost a co všechno na něj můžeme vyhodit.

Děti si také vyzkoušely roztřídit odpad do správných nádob, který jsme ve školce vyprodukovali.

 

foto dětí

foto dětí

KUŘÁTKA UKLIDILA VENKOVNÍ UČEBNU – ALTÁN

Kuřátka si vzala do parády altán na školní zahradě. Děvčata zametla podlahu, umyla kreslící tabule a stůl. Poté paní učitelka na tabule nakreslila obrázky a děti je křídami vybarvily. Ke stropu altánu jsme společně zavěsili zeměkouli, kterou jsme dopolednem ve třídě vyrobily z modrého a zeleného papíru. Sledovali jsme, jak vítr zavěšenou zeměkouli roztočil. Zeměkoule se točila podle toho, jak silně foukal vítr.

A přece se točí!

foto dětí

foto dětí

foto dětí

foto dětí

DEN ZEMĚ SLAVÍME VENKU PRACÍ!

Den Země je každoroční celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí.

Ani my jsme na milovanou matičku Zemi nezapomněli!!!

 

Žabičky se rozhodly uklidit kout školní zahrady u nového pískoviště. Ze zahradního domku si vzaly pracovní nářadí a s pracovním zápalem se vrhly na velký úklid. Při té příležitosti převlékly i dřevěné skřítky, které na podzim vyrobily.  Z podzimních šatů je převlékly do jarních. V přírodním domečku vymetly pavučiny, porovnaly přírodniny a popřály broučkům, aby se nadále u nás pěkně žilo!

foto dětí

foto dětí

VELIKONOČNÍ VÝSTAVA V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ

 

I letos jsme se s chutí zapojili do výtvarné velikonoční výstavy. Děti vyráběly výrobky na téma Velikonoční pomlázka. Výtvory byly pro širokou veřejnost vystaveny v hale Krajské knihovny Karlovy Vary od 27.3.2023 do 20. 4. 2023.

 

Byli jste se podívat?

foto výtvarná výstava

foto výtvarná výstava

KUŘÁTKA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

19.4.2023

V tomto školním roce se Kuřátka vydala pěšky do Městské knihovny I. P. Pavlova již podruhé! A tak jsme již věděli, že na nás čeká moc milá p. knihovnice s pěkným programem. Tentokrát na téma ,,Třídění odpadu“. Toto téma nám není nijak vzdálené, neboť právě s dětmi v MŠ probíráme blížící se Den Země. Děti byly po celou dobu besedy pozorné, na otázky uměly dobře zodpovědět a zadaných úkolů se zhostily bravurně. Za odměnu si mohly vybrat pár knih z regálů a samostatně si v nich listovat.

Domů ještě, jako bonus, děti obdržely od p. knihovnice dětské časopisy. Bylo nám zde milo a těšíme se na další návštěvu.

knihovna

knihovna

POMÁHÁME S DĚTMI - VELIKONOČNÍ TRHY

Spolek 1. MŠ  "Pomáháme s dětmi"  opět letos zorganizoval sbírku pro Toničku Braunreiter, která je zapsána v 1.MŠ . Do sbírky jsme přispěli výrobky, které se na velikonočních trzích prodaly za dobročinný příspěvek. Vybraný obnos bude určen na následné rehabilitace malé Toničky.

trhy výrobky

trhy výrobky

CVIČENÍ SE ZAJDOU - PLOTOVKA

Určeno všem, co mají chuť a čas.  Denně si můžete protáhnout své tělo se zajdou Felixem. Stačí postupovat dle pokynů na kartičkách.

Vstávat a cvičit! A proč? Protože…!

foto zajdy

foto zajdy

DENTÁLNÍ HYGIENA U MEDVÍDKŮ
11.4.2023

V tento den si děti přinesly do školky zubní kartáček a hravou formou pod vedením studentů SZŠ KV se učily správné technice čištění zubů. Postupy si děti procvičily i prakticky pomocí zrcátek. Povídali jsme si o tom, které potraviny zubům škodí, co je to zubní kaz a jak mu předcházet. Seznámili jsme se se vším, co souvisí s péčí o zuby. Dětem se nejvíce líbila plyšová zvířátka s modelem chrupu. Za pozornost a hezké chování děti dostaly nejen pochvalu, ale i malý dáreček.

foto zuby akce

foto zuby akce

Hledání vajíček na školní zahradě

velikonoční hra s rodiči dětí  – třída Žabiček

 

V úterý 4.4. 2023  jsme se s dětmi a zajíčkem Hopíkem vydali hledat poztrácená vajíčka na školní zahradě. Hru jsme začali motivační pohádkou „O zajíčku Hopíkovi.“ Po pohádce se děti vydaly vajíčka hledat. Na 7 stanovištích, kde byla ukrytá, se nacházel vždy jeden úkol např.: Řekni básničku, urči barvu, poznej ptáčka apod.) Za chvíli už byl košík s vajíčky plný a tak děti čekalo velké překvapení – čokoládová vajíčka s dárečkem. Děti měly z vajíček velikou radost a celou hru jsme si náramně užili.

Děkujeme maminkám, tatínkům a babičkám za účast a příjemné pohoštění v altánku

foto velikonoce

foto velikonoce

Velikonoční beseda v knihovně

 

Ve čtvrtek 30. 4. 2023 se Berušky vypravily pěšky na návštěvu do Městské knihovny, která se nachází v centru města Karlových Varů na adrese I. P. Pavlova.

V knihovně nás mile přivítala paní knihovnice. Děti se seznámily s rozdělením a umístěním knih v regálech, co se zde dá najít a jak se dá do knihovny zaregistrovat.

Poté dostaly děti prostor k prozkoumání knihovny. Děti si samy vybíraly a prohlížely knížky, které se jim líbily.

S paní knihovnicí si povídaly o velikonočních zvycích a tradicích, o tom co děti dodržují na velikonoce doma a co všechno patří k svátku jara. Berušky také pracovaly na zajímavých úkolech s velikonoční tématikou.

Tato návštěva byla pro nás zábavná a přínosná.

 

foto knihovna

foto knihovna

VYNÁŠENÍ MORANY

22.3.2023 tř. Medvídci

 

Oživili jsme téměř zapomenutou tradici " Vynášení Morany" .

Po seznámení s tradicí jsme společně s dětmi Moranu ze slámy vyrobili a naplánovali si cestu našeho průvodu. Děti se na tento den moc těšily. Za krásného slunečného počasí jsme jeli autobusem s Moranou až do Tuhnic na meandr k řece Ohři, kde jsme se setkali s rodiči. V průběhu básní a písní, které si děti připravily, jsme Moranu odstrojili a hodili do řeky. Plující Moranu jsme pozorovali s velkou radostí a očekáváním, jestli odpluje pryč. Poté jsme přivítali jaro májkou a jarní písničkou s tanečkem. Svačina z domova na čerstvém vzduchu chutnala výtečně. Zbyla nám i chvilka na hřiště plné prolézaček.

Počasí se vydařilo, výlet se nám všem moc líbil!

 

Další čtení k tradici:

https://www.leros.cz/jarni-rovnodennost-prichod-a-uvitani-jara?fbclid=IwAR0e1Um83NhUceTvxFw-5GD1SY-WfT1yRVHa5n4fM8uq1aMZvI-sg7KfJgc

 

MORANA foto

MORANA foto

PŘEDŠKOLÁCI NAVŠTÍVILI ZÁKLADNÍ ŠKOLU

14.3.2023 jsme se s dětmi, hned po svačince, vydali procházkou do blízké drahovické školy – ZŠ J. A. Komenského. Přesně u  této školy jsme slavili na podzim Den stromů.

Paní učitelka a děti z první třídy si pro nás připravily krásné vystoupení – nacvičily píseň Když jsem já sloužil – s vyrobenými maskami zvířat. Poté nám ukázaly svoji třídu, všichni jsme si vyzkoušeli pěkně sedět v lavici, jako šikovní školáci, zahráli jsme si hry a na závěr jsme dětem ze školy zarecitovali básničku Eskymácká abeceda.

Děti měly možnost se podívat i do družiny, kde nás provedla velice milá paní vychovatelka. Ukázala dětem prostory, vysvětlila pravidla, které se v družině dodržují a dokonce si pro děti připravila i soutěže a pracovní listy.

Dnešní dopoledne jsme si všichni parádně užili. Děti se už moc těší, až po prázdninách zasednou do lavic!

Divadlo Letadlo ,,V korunách stromů – Jaro“

20.3.2023

První jarní den k nám přilétlo divadlo Letadlo s divadelním představením, které bylo celé zaměřené na první roční období - jaro. Procvičili jsme si názvy jarních květin, poslechli jsme si zpěv ptáků, zopakovali si velikonoční tradice a zvyky a trochu si i zasoutěžili.

V závěru herci všechny přítomné pozvali na parket na závěrečný veselý jarní tanec.

foto divadlo

foto divadlo

Botanka přijela do školky

Velmi zábavně provedené vyprávění o tom, jak vznikla Bečovská botanická zahrada. Děti byly seznámeny s druhy  zvířat a jejich otisky tlapek, s druhy stromů, jarních květin a  ptáků, které se nacházejí v botanické zahradě. Vše bylo ztvárněno maňásky, fotografiemi ve formátech A4, zvířecími plyšáky. Plyšoví ptáci vydávali opravdové zvuky, při kterých jsme se seznámili s některými druhy ptáků. Teorie o botanické zahradě byla tématicky protkaná písněmi, v doprovodu na kytaru, které děti  dobře znaly, takže si zazpívaly a zatancovaly. Nechybělo ani zdravotní protažení těla při povídání " jak roste semínko ". Na dětech bylo vidět, že je celá akce moc bavila.

Už nyní se těšíme, až na oplátku zavítáme do botanické zahrady my.

foto botanka
foto botanka

VELIKONOČNÍ TVOŘIVÉ DÍLNIČKY

 

V půlce března jsme uspořádali ve třídě předškolních dětí pro děti a rodiče společné velikonoční tvoření.

Děti měly možnost si společně s rodiči vyrobit u jednotlivých stolků různé velikonoční dekorace (zajíčka, slepičku, kuřátko).

Procvičily si jemnou motoriku při stříhání, lepení a dokreslování. Do všeho děti s vervou zapojily i své maminky a tatínky.

Energii a chuť do práce byla doplňována občerstvením, které na těchto akcích nesmí chybět. Tímto děkujeme rodičům za jedlé osvěžení.

Prožili jsme pohodové, veselé a tvořivé odpoledne, kde vládla příjemná atmosféra blížících se velikonoc.

V závěru si děti své výtvory odnesly s sebou domů na výzdobu kuchyně, pokojíčku, či obýváku.

foto dílničky

foto dílničky

BŘEZEN – MĚSÍC KNIHY

8 . března se ve třídě Berušek uskutečnila akce zaměřená na rozvoj předčtenářské gramotnosti.

Dětem přišla do mateřské školy přečíst příběh paní Lenka. Po příchodu do třídy jsme se společně seznámili. Na první pohled nás zaujal její vnitřní klid, rovnováha, empatie. Děti si ihned získala a na prvním setkání nám přečetla příběh z knížky „Radovanovy radovánky“ od autora Zdeňka Svěráka.

Čtení bylo poutavé, dětem se pohádkový příběh velmi líbil.

Tato akce byla ze strany paní Lenky dobročinná, mnohokrát ji děkujeme za pěkné zpestření středečního dopoledne, jejichž cílem i bylo propojení dvou generací.

foto paní Lenky
foto paní Lenky

NA LEDĚ PO OSMÉ A NAPOSLEDY

Letošní ročník bruslení skončil ve čtvrtek 2. 3. 2023. Konal se na zimním stadionu v KV Aréně a byl určen pro předškolní děti. Kurz obsahoval 8 lekcí pod vedením zkušených trenérů, děti měly vždy obrovskou radost z úspěchu, kdy zvládaly pohyb na ledě bez „pomocníčků“ (podpěrných pomůcek).

Kromě základních dovedností na bruslích se kladl důraz na rozvíjení všestranné pohybové aktivity formou zábavy. Projekt byl dobře metodicky a odborně připraven.

Při poslední lekci si děti zasoutěžily, pobavily se a dostaly medaile. Odměna je zasloužená – pokroky, které všichni udělali, jsou veliké!!!

Malí bruslaři byli moc šikovný a i přes počáteční nezdary se teď už  těší, až se zase na led postaví...ta natlučená kolena zato stála!

Děkujeme 1.MŠ, která celou sportovní akci, včetně dopravy, hradila.

Také bychom rádi poděkovali rodičům za užitečnou výpomoc!

A teď už, SPORTU ZDAR!

 

fotografie bruslařů

fotografie bruslařů

Putování za polárními zvířaty

(žabičky)

Na začátek února jsme si s dětmi z 1.třídy naplánovali „den s polárními zvířátky.“ Děti si přinesly plyšáky (lední medvídky, mrože, tučňáky..) a postavily iglú.

V průběhu celého týdne jsme si pak povídali o životě v polárních oblastech naší planety. Která zvířata  žijí ve světe ledu a sněhu. Prohlíželi jsme různé obrázky a knihy – „Kdo žije na sněhu a ledu“, encyklopedie – „příroda.“

Děti si v závěru týdne vyrobily ledního medvěda z papírového pytlíku.

 

foto dětí v MŠ

foto dětí v MŠ

MASOPUSTNÍ VESELÍ

 

Masopust, masopust, kobližky a masa kus.

Masopust, masopust, až to sníme, bude půst.

 

Masopustní průvod jsme naplánovali na úterý nazývané fašank, v tento den vrcholí ty největší oslavy, tanečky, rituály, scénické výstupy a karnevaly.

Již brzké ráno se v naší školce na Kopečku začaly scházet nejrůznější masky – od princezen, různých druhů zvířat, víl, indiánů až po klasické klauny, nebo třeba čaroděje a čarodějnice. Během dopoledne probíhaly různé soutěže a radovánky v maskách. Velké díky patří rodičům, kteří si s výrobou masek dali opravdu záležet.

Masopustní průvod začal v 10 hod, kdy jsme se společně s některými rodiči v kostýmu vydali na naši oblíbenou trasu. Od školky jsme vyrazili po Lidické ulici za doprovodu nástrojů – hráli jsme na ozvučná dřívka, tamburínu, triangl, rolničky, činely a dokonce jsme měli s sebou i harmoniku. Za doprovodu nástrojů a veselých masopustních písní jsme se vydali směrem k Jednotě a sídlištěm kolem gymnázia zpátky ke školce. Na cestě jsme se radovali, tancovali a bavili kolemjdoucí lidi.

Tento masopustní rej jsme si opravdu všichni moc užili. Po příchodu jsme zbaštili výborné nadýchané tradiční vdolky s povidly a šlehačkou a už honem do postýlek po pohádce ať se nám zdají krásné, možná i sladké sny.

 

foto masopust

foto masopust

Zimní kino aneb Ať žijí pohádky!

V úterý 14. 2. 2023, se děti mohly těšit na společné promítání - školkové zimní kino -  kde nás pohádky uvedly do tématu „ Masopust“.

Promítání se zúčastnily všechny děti z mateřské školy, od nejmenších až po největší  - nejstarší předškoláky.

Jako v opravdovém kině děti obdržely vstupenku. Pomalu se usadily a s napětím čekaly na promítání pohádek v našem improvizovaném kině.

Představení tvořilo pásmo pohádek, jejichž hlavní hrdinové byly především děti a zvířata. Promítala se loutková pohádka o rodince z chaloupky, která si užívá krásy přírody, lidových zvyků a obyčejů.

Promítání se všem moc líbilo. Ať žijí pohádky!

 

fotografie zimního kina

fotografie zimního kina

DENTÁLNÍ  HYGIENA

Čistím zoubky řízy, řízy,
ať jsou bílé jako břízy.
Čistím zoubky říz a říz,
ať jsou bílé jako sníh.
Vlevo, vpravo, vpředu, vzadu,
horní a pak ještě dolní řadu.
Čistím zoubky říz a říz,
ať má každý radost z nich

 

3.2.2023 nás v MŠ navštívili dva studenti zubního lékařství lékařské fakulty UK Plzeň. Děti se formou poutavého příběhu dozvěděly základní informace o dutině ústní, o zubech, o procesech, které v dutině ústní probíhají, důvodech, proč je třeba čistit zuby a jak si správně vybrat kartáček. Budoucí zubaři dětem na zubních maketách předvedli praktickou ukázku správného ošetření chrupu a dásní.

Tuto akci prospěšnou zdraví určitě v tomto roce ještě zopakujeme.

 

foto dentální hygieny

foto dentální hygieny

MEDVÍDCI V KNIHOVNĚ

24.2. 2023

V knihovně jsme si povídali na téma ,, Z pohádky do pohádky". Děti se učily rozvíjet slovní zásobu, popisovaly pohádkové postavy, jejich charakteristické znaky a vlastnosti. Do vyprávění pohádky O Smolíčkovi, se děti aktivně zapojily a doplňovaly text.  Děti pozorně poslouchaly a poté si s paní knihovnicí povídaly o obsahu pohádky.  Na závěr si každý našel kousek místečka a v klidném prostředí knihovny si se svým kamarádem prohlížel knížky. Paní knihovnice děti pochválila za aktivitu, znalosti a pozornost.

V rámci předčtenářské gramotnosti si děti získávají kladný vztah ke knihám, učí se šetrnému zacházení a soustředěnému prohlížení.

Canisterapie

Canisterapií je myšlena podpůrná terapie pomocí psů, která se využívá pro zlepšení psychického i fyzického stavu člověka a uplatňuje se také při výchově a vzdělávání a ne nadarmo je nazývána jako léčba psí láskou.

K nám do mateřské školky zavítal p. Bohumil Stránský, který se několik let zabývá canisterapií. Nepředvedl nám canisterapii v pravém slova smyslu, protože jsme mateřská škola zdravých dětí. Šlo o zábavně podanou teorii odlehčenou ukázkami vzorně vycvičených dvou psů, Huga a Karolíny, Leonbergerů vážících 70 kg! Dětem bylo ukázáno, že pes se naučí uposlechnout povelů i bez slovních příkazů. Stačily pohyby rukou a tělem a pejsci věděli, že si mají lehnout, sednout apod. Při poutavém „školení“ jsme byli všichni jako pěny. Děti byly poučeny, jak se mají chovat k cizím psům na ulicích, za ploty zahrad a i ke známým pejskům. Dále nám bylo vysvětleno, jakou péči komplexně pes potřebuje, aby byl šťastný. Mít vlastního pejska je pro dítě velmi prospěšné, neboť při péči o čtyřnohého kamaráda probíhá rozvoj dítěte ve všech oblastech. Už víme, že mazliví parťáci velmi pomáhají nemocným dětem i dospělým. Děti si mohly Huga a Karolínku pohladit.

V dětských očích a úsměvech bylo vidět mnoho radosti. Akce se nám velmi líbila.

canisterapie foto
canisterapie foto
canisterapie foto

MĚSTSKÁ POLICIE V MŠ

Dne 10.1.2023 navštívila Medvídky a Berušky paní strážnice Hanka. Děti se seznámily s uniformou, jak vypadá a co jí nesmí chybět. Také se dozvěděly, co znamenají různé výšivky, odznaky (kam je policista zařazený, jakou práci dělá, popis znaku) a k čemu slouží služební číslo. Dále strážnice vyprávěla o tom, co je náplní práce městské policie. Poté děti odpovídaly na otázky z oblasti dopravní výchovy a chování na ulici. Dozvěděly se, že slepí lidé bezpečně přecházejí přes přechod díky zvukovým signálům. Některé situace si děti vyzkoušely v praktických ukázkách, například přecházení přes přechod. 

Nakonec si děti zahrály didaktickou hru o dobrém a špatném chování. 

policistka foto
policistka foto
přání k vánocům
přání k vánocům

KOUZLO VÁNOC V KNIHOVNĚ

15.12.2022 jsme se s Kuřátky vydali do Městské knihovny I.P.Pavlova, kde pro děti byl připravený bohatý vánoční program. Cesta do knihovny byla trošku náročnější vzhledem k namrznutým chodníkům, ale na náladě a chuti nám toto mrazivé počasí neubralo, ba právě naopak – díky, za toto nádherné zimní počasí. Než jsme došli do knihovny, podívali jsme se i k nazdobenému vánočnímu stromu, který stojí před hotelem Thermal.
Ve vyhřáté a útulné knihovně paní knihovnice dětem vyprávěla příběh o Ježíškovi, kde se narodil a co to bylo za velkou událost. Také jsme si mohli prohlédnout knihy s vánoční tématikou, hráli jsme si s papírovými vločkami, vybarvovali šablony rukavic a v neposlední řadě jsme si zazpívali vánoční koledy. Jako hudební nástroj jsme použili skořápky od ořechů, které pěkně o sebe ťukají.
Celou akci jsme si náramně užili a tešíme se, až do Městské knihovny zase jednou zavítáme!
vypracovaly: třídní učitelky

foto dětí v knihovně

foto dětí v knihovně

 

TVOŘIVÉ DÍLNIČKY V BECHEROVĚ VILE

Dne 7. 12. 2022 navštívily děti z Berušek Becherovu vilu na Zámeckém vrchu v Karlových Varech a strávily v ní příjemné - tvořivé dopoledne.

Děti měly možnost si vyrobit vánoční dáreček s využitím papíru a knoflíků.

V předvánoční atmosféře se nám v ateliéru všechno krásně podařilo. Vyrábění se dětem moc líbilo a práce jim šla pěkně od ruky.

Vždyť vlastnoručně zhotovený dárek je ten nejlepší dárek!

A co jsme vyráběli? To Vám sdělit nemůžeme, to je překvapení pro milované rodiče!

foto dětí

foto dětí

MIKULÁŠI, PŘIJĎ DNES K NÁM, PÍSNIČKU TI ZAZPÍVÁM!

 

Mikuláš, čert a anděl byli v pondělí 5. prosince v jednom kole a hrozilo, že nestihnou obejít všechny karlovarské děti, které by si zasloužily nadílku. Naše obavy byly zbytečné! Čas vyšetřili a cestu do školky si za námi našli!

Však se podívejte na mikulášské video! 🙂

mikuláš foto
mikuláš foto
mikuláš foto
mikuláš foto

Vánoční pohádka

Dne 6.12.2022 se k nám do školky přijelo podívat divadlo Letadlo, aby nám předvedlo svou ,,Vánoční pohádku". Po svačince jsme se s dětmi vydali do tělocvičny, kde už bylo vše nachystané. Vánoční pohádkou nás provázela ježibaba Nososlava, která dokonce děti požádala, aby hrály divadlo s ní. Společně jsme si také zazpívali oblíbené vánoční koledy.
Všem se pohádka moc líbila a už teď se těšíme, až nás divadlo Letadlo znovu navštíví!

třídní učitelky

 

fotografie divadla

fotografie divadla

Ježek u nás na návštěvě

V úterý 22. listopadu 2022 nás navštívila ve třídě Medvídků a Berušek paní Volková z Ekocentra CHodováček a přinesla nám ukázat malého ježečka.
Děti se dozvěděly něco o jeho životě, o tom, čím se živí, jak se brání před nebezpečím.
Děti zjistily, že jablíčko ježek nejí, ani ho nenosí na bodlinkách, protože má rád žížaly, brouky, červíky….
Už také víme, že při narození jsou bodlinky bílé a měkké.
Ježečka jsme si pochovali a pohladili, abychom zjistili, zda jsou jejich bodlinky ostré.
Zvládli jsme to, nikoho to nebolelo.

 

,,Prosím, necháte mi na své zahradě trochu přírodního nepořádku?
Hromádku větví a listí rád využiju pro svůj zimní odpočinek…“

 

Děkuji, Váš ježek.

foto ježka
foto ježka
foto ježka
foto ježka
foto ježka
foto ježka

Klobouk Podzimák

výtvarná celoškolní akce

 

Po dobu několika týdnů měli rodiče s dětmi možnost vytvořit podzimní kloubouky, které krásně zdobily naši hlavní chodbu. Na závěr výstavy, v půlce listopadu,  se na školní zahradě uskutečnila velká módní přehlídka, kdy děti předvedly své pestré výtvory ostatním třídám. Všechny ratolesti byly následně odměněny potleskem a sladkou odměnou.

Děkujeme rodičům za originální a vkusné módní klobouky Podzimáky a těšíme se na další vzájemnou spolupráci.

Tip: mrkněte na video příspěvek.

Třídní učitelky

foto klobouk

foto klobouk

SV . Martin přijel k nám!

K listopadu neodmyslitelně patří hry s dýněmi, kaštany, listy, draky, ale také oslava svátku sv. Martina. Před vyvrcholením této akce, která připadá na 11. listopad s dětmi probíráme vše o této poutavé tradici (rozhovory, tvořivé činnosti, zábava, pranostiky, posvícení). V samém závěru pro všechny děti společně připravíme zahradní slavnost v podobě her a soutěží. Letos nám počasí přálo a sv. Martin nechal na školní zahradě i svého Bělouše!

Třídní učitelky

 

výrobky na sv. martina
stanoviště sv. martina
stanoviště sv. martina
výrobky sv. martina
stanoviště sv. martina
kůň sv. martina

REJ STRAŠIDEL,

příšer, oblud a jiných přízraků se uskutečnil v MŠ na konci října. Strašidelný den začal Hejkalem a Klekánicí skončil. Z této akce vzniklo i  krátké video. Moc jsme si strašidláckou akci pod jednou střechou užili!

Třídní učitelky

strašidla v mš

strašidla v mš

Klobouk Podzimák

 

Dne 9.11.2023 nás v mateřské škole navštívila „paní Podzimníčková“ a to v ekologickém výukovém programu, který nesl název  ,,Co vyprávěl klobouk Podzimák“.

Paní Podzimníčková započala své vyprávění s krásně vyzdobeným kloboukem, ve kterém měla naaranžované tématické pomůcky k povídání, jako např. listy, slunce, vítr. Základem vyprávění bylo O KOLOBĚHU PŘÍRODY.  Vypravování začalo podzimním počasím, padáním listí, které končí v kompostech na zahrádkách a ukázala nám, kolika života v kompostu je a jak je kompost užitečný. Paní Podzimníčková pinzetkou z kompostu vytáhla i pavouka Sekáče domácího, který nedělá pavučiny a mnoho svinek obecných, které se právě živý organickými zbytky rostlin a živočichů. Touto likvidací organického odpadu přispívají k nezbytnému koloběhu živin v přírodě. Pro kompost jsou zvláště žádoucí, pomáhají totiž urychlit proces rozkladu.  Málo lidí ví, že Svinka obecná je půdní korýš, což je dost neobvyklé, protože korýši se většinou vyskytují ve vodě, ale Svinky nacházíme ve vlhkém prostředí, jako jsou staré vlhké sklepy, v půdě, v mechu, pod kameny. Jméno svinky je pravděpodobně odvozeno od toho, že Svinka v případě nebezpečí se umí dokonale svinout do kuličky a všech sedm párů nohou a tykadla také důkladně svine, že je jak v nedobytném brnění. Paní Podzimníčková rozdala dětem okřídlená semena, neboli křídlaté dvounažky, které se tvoří v párech a když jsou zralá, krásně se vrtí k zemi a vítr je rozšíří po světě během podzimu a zimy. Na jaře pak vyklíčí.  Hovořila také, že nejen větrem se semínka roznáší, ale že si je také odnášíme na nohavicích tepláků, nebo se pejskům přichytnou na srst. Názorně nám to ukázala na pleteném pejskovi Arturovi, který měl na sobě spoustu semínek řepíku obecného. Nakonec děti rozptýlila hrou na houbaře a nalepováním listů na nakreslený strom na velkém papírovém formátu. Program byl bohatý a líbil se nám.

 

fotografie podzimák

fotografie podzimák

 

 

Třídní učitelky

Podzimní návštěva knihovny

tř.Medvídci

 

Dne 8.11.2022  třída Medvídků navštívila knihovnu v Lidické ulici v Karlových Varech. Uvítala nás milá paní knihovnice, která dala povědomí dětem o tom, co je knihovna a proč vlastně existují knihovny, jak se v knihovně chovat a jak se chovat ke knížkám, co všechno můžeme v knihách najít. Řekla nám, že knihy nejsou jen pro zábavné čtení, ale že nám mohou pomáhat v různých činnostech, např. při učení se vařit, pěstovat rostliny, zahradničit, učit se cizím jazykům, mohou nás naučit různým technikám malování, tvoření a mnoho dalších možností.  Paní knihovnice nám ukázala, že knihy v knihovně jsou rozdělené barevnými štítky na každé knize a smyslem barevných štítků je, že pouhým pohledem na knihu, se hned pozná, jestli je kniha pro nejmenší děti, (žlutý štítek), nebo pro starší děti (oranžový štítek) apod. Následovalo čtení krátkého poučného úryvku „Dvě kouzelná slova„  z knihy Dědeček učí Viktorku od Ladislava Špačka a krátkou pohádku „Grufalo“. Děti byly soustředěné a vzorně odpovídaly na otázky paní knihovnice. Zároveň se učily pochopit obsah a pointu příběhu. Za odměnu si mohly prohlédnout různé knihy a do školky jsme si také nějaké knihy zapůjčili. Byla to velmi příjemná akce.

fotografie dětí v knihovně

fotografie dětí v knihovně

KUŘÁTKA ZKOUMAJÍ OKOLNÍ STROMY

20.10.2022

 

Ke DNI STROMŮ jsme s dětmi, při pobytu venku, navštívili PAMÁTNÝ STROM, který roste blízko naši MŠ. Jak vypadá takový vzácný strom? Mozartův dub je zdravý, vysoký, mírně s pravidelnou kulovitou korunou s kostrbatými větvemi. Zkrátka tento ,,dědeček“ si zaslouží velký obdiv!

Nejprve děti pozorovaly lupami kmen stromu a potom strukturu kůry a za pomocí voskovek jej přenesly na papír. Rámeček vytvořily z dubových listů, které společně sesbíraly pod památným dubem.

Víte vůbec, kde se Mozartův dub nachází? Vaše děti ano!

fotografie stromu

fotografie stromu

PEČENÍ U BERUŠEK

Je tu podzim, měsíc plný barev a romanticky padajícího listí. K němu neodmyslitelně patří i sklizeň jablíček!

Na konci týdne si děti z Berušek  pro své rodiče připravily sladké překvapení. S láskou upekly jablkové taštičky z jablíček ze školkové zahrádky.

Prostřednictvím zážitkového učení si vyzkoušely postupně krájení, pracovat s vykrajovátkem, plnit, řadit taštičky na plech a potřít je vajíčkem pro lesk.

Vše probíhalo velmi hladce a všichni pekaři a pekařky si zaslouží od dospěláků obrovskou pochvalu!!!

fotografie z pečení

Výlet do obory Sv. Linhart 13.10.2022

  1. a 4. třída Medvídci a Berušky

 

Ve čtvrtek 13.10. 2022 jsme se vydali společně za lesními zvířátky do obory Sv. Linhart. Autobus nás bezpečně odvezl od mateřské školy až k oboře, kde jsme se společně nasvačili a s p. Věrou Bartůňkovou, která nás doprovázela lesem a obohatila nás spoustu novými znalostmi, jsme se vydali na cestu lesem. Jako první nás čekalo krmení lesní zvěře v oboře – zblízka, díky našim myslivcům, kteří na nás počkali s ranním krmením. Dále jsme krásnou procházkou došli k rybníčku, který pevně střežil z lesa vodník, až na oboru, kde jsme z výšky dřevěného mostu pozorovali, poslouchali a opět mohli krmit lesní zvěř, jako jsou jeleni, daňci a srnky. Získali jsme nové vědomosti o přírodě a životě zvířat. Všichni jsme si užili krásné dopoledne v barevné podzimní přírodě a na čerstvém vzduchu. Děti jsme pochválili za pěkné chování v lese a za velkou dálku, kterou ušli.

Těšíme se na další společný výlet! 🙂

Třídní učitelky

fotografie výletu

fotografie výletu

 

DĚTI Z BERUŠEK POZNÁVAJÍ A OCHUTNÁVAJÍ OVOCE

VŠICHNI JISTĚ ZNÁME RŮZNÉ DRUHY OVOCE. JE TO OPRAVDU TAK?

Celý týden jsme si hráli, povídali si, ochutnávali ovoce všemi smysly (zrak, čich, chuť, hmat), jako zdroj vitamínů a prevenci proti všem nemocem.

Naučili jsme se písničku ♫ Měla babka, čtyři jabka... ♫  doprovázenou pohybovým tanečkem „Mazurkou“.

Ve středu 12.10.2022 proběhla ochutnávka různých druhů ovoce.

Nejprve jsme ovoce pořádně omyli, prohlédli a pojmenovali. Po té si každý jednotlivec zkusil poslepu poznávání podle chuti. Děti byly z ,,poznávačky“ nadšené a zažily u toho spoustu legrace. A nakonec vše s chutí snědly.

fotografie z akce