Projekt Zdravá školní jídelna – MŠ Východní 6
Od poloviny roku 2023 se snaží naše MŠ Sluníčko o splnění potřebných kritérií a tím o získání certifikátu Zdravá školní jídelna. Tento projekt se snaží o propojení činnosti školní jídelny a školy při zvyšování výživové gramotnosti dětí a formování správných stravovacích návyků. Chceme, aby se kvalita školního stravování stále zlepšovala a aby děti dostávaly nutričně hodnotnou, vyváženou, pestrou a chutnou stravu.
Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:
- Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu.
- Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci školní výuky a výzdoby tříd a dalších prostor školy a je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin.
- Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů.
Ing. Lucie Levá, vedoucí školní jídelny, dne 1.4.2024, Karlovy Vary
10 kritérií Zdravé školní jídelny:
Kritérium 1.
Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2.
Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Min. zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3.
Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4.
Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5.
Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6.
Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7.
Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s meziná-rodní kuchyní
Kritérium 8.
Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9.
Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků
Kritérium 10.
Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči