Komenského 7, příspěvková organizace

Projekt Zdravá školní jídelna – MŠ Krymská 12

Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:

  1. Vzdělaný personál

Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu.

  1. Informovaný strávník

Děti se o správné výživě dozvídají vhodným způsobem v rámci výuky. Informace o připravované stravě jsou k dispozici v šatnách mateřské školy a na webových stránkách www.materinkykv.cz.

  1. Motivující pedagog a vedení školy

Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů.

 

10 kritérií  Zdravé školní jídelny:

Kritérium 1.Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi

Kritérium 2.Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle     

                   Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)

Kritérium 3.Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

Kritérium 4.Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů

Kritérium 5.Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka

Kritérium 6.Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí

Kritérium 7.Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní

Kritérium 8.Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny

Kritérium 9.Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí

Kritérium 10.Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči

 

Již šestým rokem se nám daří úspěšně plnit veškerá kritéria projektu Zdravé školní jídelny, které každoročně vyhodnocuje Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje. Velké poděkování patří především kuchařkám ze školní jídelny, které svým přístupem, nadšením a pracovním nasazením přispívají k tomu, že naše „školkové“ stravování je hodnoceno na výbornou (viz. fotodokumentace).

 

 Jana Štěrbová  – vedoucí školního stravování

1.Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace

Místo poskytovaného vzdělávání: MŠ Studánka, Krymská 12

CERTIFIKAT
Chleb_domaci_vlastni_vyroba
Chleb_domaci_rez
Toust_mozarella_vino
Sumecek_bramborova_kase
Spaldove_kernotto_drubezi_maso_zelenina
Mlecny_dezert_karamel_vanilka
MASOPUST_v MS
Ovocny_talir
Ovocny_mix
Spaldova_vanocka
Kase_kukuricna_boruvkova_omacka
Spladove_buchty_povidlove